Sijainti

Lampivaaran Ametistikaivos – keskellä Suomen Lappia

Ametistikaivos sijaitsee aivan Sodankylän ja Pelkosenniemen kunnan rajamailla, kahden matkailukeskuksen, Luoston ja Pyhän välissä. Erikoiseksi sijainnin tekee myös sijoittuminen keskelle Pyhä – Luoston kansallispuistoa.


Kesällä lyhyin kävelyreitti Lampivaaran Ametistikaivokselle tulee Luoston suunnasta, Ukko-Luoston P-alueelta. Helppokulkuinen (latupohja), joskin nouseva vaellusreitti on pituudeltaan 2,5 km. Kävelyyn kannattaa varata aikaa n. 45 minuuttia. Reitin varrella on tietopolun kysymyksiä alueen luonnosta, niitä pohtiessa lastenkin matka joutuu muakavammin. Reitti on helppo kulkea lastenrattaiden kanssa kahviolle asti, itse kaivokselle pitää kuitenkin kiivetä portaita pitkin. Rattaat voi jättää kierroksen ajaksi kahviolle.

Koirat ovat erittäin tervetulleita kaivokselle, kytkettyinä toki.

Hieman haastavampi ja pidempi reitti alkaa Rykimäkurun P-alueelta, Pyhä-Luostontien varresta. Reitti on n. 3,3 km pitkä, osan matkaa reitti kulkee pitkospuilla.

Kansallispuistossa yksityisautoilu ei ole sallittua. Tilausbussit ja paikalliset taksit voivat kuitenkin ajaa Ukko-Luostolta tulevaa huoltotietä pitkin Lampivaaraan.

Talvella Ametistikaivokselle pääsee kaivoksen omalla lumikulkuneuvolla, Ametistipendolinolla, joka liikennöi kaivokselle aikataulun mukaisesti. Lampivaaran kahviolle pääsee erinomaisesti myös hiihtäen tai kävellen tampparin jälkeä. Huoltotietä ei aurata talvisin, joten autokuljetukset eivät ole lumiseen aikaan mahdollisia. Kävelyyn huoltotietä pitkin kannattaa talviolosuhteissa varata enemmän aikaa, lumi- ja sääolosuhteet huomioiden.

 

Share