Ametisti on Lapin jalokivi

Erilainen jalokivikaivos kutsuu vierailijoita ympäri vuoden

Lampivaarassa sijaitseva Ametistikaivos lienee ainoita jalokivikaivoksia maailmassa, jonne vierailijat ovat tervetulleita. Ametisti on syntynyt 2000 miljoonaa vuotta sitten, silloisen suurvuoriston uumenissa. Nyt tunturin laella toimiva kaivoksen toiminta jatkuu vielä satoja vuosia, koska ametistia ei kaiveta suurilla koneilla eikä kiveä myydä raaka-aineeksi.  Tämä mahdollistaa retket vierailijoille, jotka pääsevät itse etsimään oman ametistin kaivokselta mukaansa.

Kaivosohjelmassa vierailijat kuulevat alueen geologiasta, historiasta, kivien fysiikasta ja kemiasta sekä jalokivien ominaisuuksista ja käytöstä. Ametistiin liitetään paljon erilaisia uskomuksia maailman eri kulttuureissa.

 


Ametistia etsitään talvisin upeissa tunturimaisemissa

Ametistikaivosvierailuun kuuluu talvella kuljetus Ametisti-Pendolinolla (joko Luoston keskustasta, Ukkoluostolta tai Lampivaaran kahviolta) ylös Lampivaaran huipulle. Tunturin päältä aukeavat hienot näkymät Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Ohjelmaan kuuluu kammissa tarjottava lämmin mehu, mielenkiintoinen ametistin tarina sekä oman ametistin etsintä talvikaivupaikalta.

Ametistikaivos on avokaivanto tunturin päällä. Osa kaivualueesta on katettu, joka mahdollistaa ametistien etsinnän vaikka ulkona tunturin rinteessä olisi pari metriä lunta. Takaamme jokaiselle oman ametistikiven mukaan! Pääsymaksuun kuuluu yksi, löytäjän suljettuun nyrkkiin mahtuva kivi. Suurempia ja ylimääräisiä kiviä voi ostaa lisähinnasta mukaansa.

Vierailun lopuksi ehtii vielä piipahtamaan kaivoksen pienessä kivipuodissa, jossa myydään ametistikiviä ja viehättäviä Lapissa valmistettuja ametistikoruja.

Marraskuun vierailut 1.11.-30.11.2018

Ametistikaivos on avoinna ma-pe, opastettu kaivoskierros kerran päivässä. Opastuksen kieli on englanti, suomalainen opas.

Ametistikaivoksen oma autokuljetus lähtee Ametistikaupalta, Luoston keskustasta, klo 12:30 ja vie vierailijat Lampivaaraan. Ametistikaivoksella tunnin mittainen opastettu kierros, jonka jälkeen paluukuljetus takaisin Luoston keskustaan.

Hinta: 75 €/aikuinen ja 37 €/lapsi (3-12v)

Liput voi ostaa Ametistikaupalta ennen lähtöä, tai laittaa sähköpostia osoitteeseen kaivos@ametistikaivos.fi. Ametistikaupan puhelinnumero on 016 624 334.

Tilausryhmien osalta voi olla yhteydessä kaivos@ametistikaivos.fi

Aukioloajat 1.12.2018 – 22.4.2019 (24.12. avoinna vain tilauksesta ryhmille)

Talvikaudella Ametistikaivos on avoinna maanantaista lauantaihin ja opastettuja vierailuja on päivittäin kaksi, klo 12:00 ja 15:00.

1.12.2018 – 18.2.2019 välisenä aikana klo 12:00 opastus on englanniksi ja klo 15:00 opastus suomeksi ja englanniksi.
19.2. -  14.4.2019 molemmat vierailut opastetaan sekä suomeksi että englanniksi.

 

Hinnat ja kuljetusaikataulut:

Pendolino lähtee:

Luoston keskustasta 11:10 75€/aikuinen ja 37 €/lapsi (3-12 v)

Ukkoluoston P-alueelta 11:30 ja 14:30 60€/aikuinen ja 28€/lapsi (3-12 v)

Lampivaaran kahviolta 12:00 ja 15:00 30€/aikuinen ja 15€/lapsi (3-12 v)
Lampivaaran kahviolle voi omatoimisesti saapua hiihtäen, luminkenkäillen tai talvireittiä patikoiden (huom. ei aurattua tietä), matkaa Ukkoluoston P-alueelta on n. 2,5 km

Perheissä kahden maksavan vanhemman mukana perheen joka toinen alle 12-vuotias lapsi mukaan veloituksetta. Alle 3-vuotiaat veloituksetta.

Liput voi ostaa etukäteen verkkokaupastamme (Eshop tällä sivustolla) tai Luoston keskustassa sijaitsevasta Pienestä Kaivoskaupasta. Paikkoja ei voi varata, etukäteen ostettu lippu toimii varauksena. Lampivaaran kahvion lähtöihin liput myydään kahviolta ennen lähtöä kaivokselle.

Leonardo da Vinci piti aina ametistikiveä työpöydällään ja kirjoitti päiväkirjaansa:

Ametisti haihduttaa pahat ajatukset ja nopeuttaa älyä”

 

AMETISTIA ETSIMÄÄN KESÄLLÄ

1.6.-15.8.2019 päivittäin klo 11:00 – 17:00

16.8. – 30.9.2019 päivittäin klo 11:00 – 16:00 (viimeinen opastettu vierailu alkaa)

1.10. – 31.10.2019 tiistai – lauantai klo 11:00 – 15:00 (viimeinen opastettu vierailu alkaa)

Toukokuussa avoinna tilauksesta, keliolosuhteet huomioiden.

Sulan maan aikana touko – lokakuussa Ametistikaivokselle vaelletaan kaunista vaelluspolkua pitkin Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa. Lyhyin reitti lähtee Ukkoluoston pysäköintialueelta, josta matkaa tulee n. 2,5 km. Reitti kulkee latupohjaa pitkin, joten se on helppokulkuinen, joskin nouseva. Matkaan kannattaa varata aikaa n. 45 minuuttia, jolloin ehtii nauttia raikkasta ulkoilmasta ja puhtaasta luonnosta. Reitillä on Lampivaaran tietopolun kysymyksiä, joita pohtimalla perheen pienimpienkin matka taittuu mukavasti.

Vaihtoehtoinen reitti on hieman haastavampi, sen lähtöpaikka on Rykimäkeron P-alue Pyhäluostontien varressa. Rykimäkeron reitti Lampivaaraan on pituudeltaan n. 3,3 km ja välillä on myös pitkospuupolkuja. Tunturivaeltajat pääsevät retkeilemään Lampivaaraan vaikka Pyhätunturilta saakka. Lampivaaran kahvio sijaitseekin reittien risteyskohdassa ja on suosittu maastokahvila kansallispuistossa liikkujille.

Ametistikaivos sijaitsee tunturin päällä, Lampivaaran huipulla n.400 metriä merenpinnan yläpuolella. Sieltä avautuvat maisemat ovat upeat kaikkina vuodenaikoina. Kaivosvierailut alkavat kahviolta tasatunnein ja niille lunastetaan pääsyliput kahvilasta ennen vierailua.

Aikuiset: 19 €;/hlö ja lapset (3-12 v. ) 10 €/hlö. Perhelipussa joka toinen alle 12-v. lapsi veloituksetta.

Kansallispuistolain mukaisesti yksityisautoilu Lampivaaraan ei ole sallittua. Tilausajoneuvot ja taksit voivat sopimuksesta tuoda kaivosvieraita kahviolle saakka.

 

TERVETULOA!

Share

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

There was an error submitting your comment. Please try again.